Prima Pagina / Oferta educaţională

Oferta educaţională

 

Profesorii noştri oferă pregătire de nivel academic superior pentru un spectru larg de specializări muzicale – compoziţie, muzicologie, dirijat orchestră, dirijat cor, interpretare instrumentală, pedagogie muzicală, canto, pedagogie coregrafică, regie de operă şi regie coregrafică. Celor două facultăţi ce constituie nucleul instituţional al Academiei de Muzică – Facultatea Teoretică şi Facultatea de Interpretare Muzicală – li se adaugă Departamentul de Învăţământ la Distanţă, Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic şi extensia universitară din Piatra Neamţ. Prin structura ramificată şi în acelaşi timp echilibrată, avem capacitatea de a răspunde celor mai variate cerinţe educaţionale ale societăţii contemporane.

Numărul parteneriatelor noastre cu instituţii de învăţământ superior muzical din străinătate este în continuă creştere. Studenţii noştri beneficiază de numeroase cursuri de măiestrie susţinute de profesori invitaţi din ţară şi din străinătate.

Performanţa este încurajată prin concursuri de creaţie sau de interpretare organizate la nivel intern, naţional sau chiar internaţional. Editura MediaMusica şi cele două reviste de specialitate – Lucrări de muzicologie şi Intermezzo sunt instrumente excelente de exprimare a activităţilor ştiinţifice şi publicistice de profil, susţinute de profesori, doctoranzi şi studenţi de toate specialităţile.

Tradiţia remarcabilă a cercetării de folclor desfăşurată în institut se întregeşte prin ansambluri specifice, ce cultivă un spirit de autenticitate în păstrarea şi valorificarea artistică a acestui filon.

Un viu interes artistic polarizează stagiunile de concerte ale instituţiei, în care se produc profesori, studenţi, ansambluri proprii, invitaţi. Formaţiile instrumentale şi corale ale Academiei se bucură de o largă recunoaştere naţională şi internaţională: Ars Nova, Collegium Musicum Academicum, Cappella Transylvanica, Antifonia, Ansamblul de percuţie sunt ansambluri de cert şi durabil prestigiu. Sunt cultivate colaborări cu caracter permanent cu instituţii ca Filarmonica de Stat „Transilvania”, cele două Opere clujene, Societatea Română Mozart, centrele culturale străine ce activează în oraş.

Academia de Muzică „Gh. Dima” este implicată activ în evenimente culturale de seamă ca Festivalul „Toamna Muzicală Clujeană”, Festivalul „Mozart”, promovând şi importante manifestări proprii, ca Festivalul „Cluj Modern”, Concursul „Gheorghe Dima” şi altele.