Prima Pagina / Creaţie şi cercetare / Cercetare / Manifestări științifice (conferinţe, simpozioane, concursuri, cursuri de măiestrie)

Manifestări științifice (conferinţe, simpozioane, concursuri, cursuri de măiestrie)

 

 

 • Sunteți invitați să luați parte la manifestările celei de a IX-a ediții a Conferinței naționale cu participare internațională ARTĂ și EDUCAȚIE ce se va desfășura la Academia de Muzică în perioada 5-7 aprilie 2017.
   
  Pentru detalii, vă rugăm să vizitați site-ul conferinței:  http://www.icae.ro
   
 • Festivalul Mozart, ediția a 25-a, 4-11 Decembrie 2015

Programul acestei ediţii jubiliare cuprinde două concerte simfonice, susţinute de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Transilvania”, două concerte camerale, Concursul de interpretare a Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart, un concert pentru copii şi un simpozion. 

Site

 • Conferința Națională cu Participare Internațională „Artă și Educație” - ediția a VIII-a, 13-15 Aprilie 2016

Site

 • Festivalul Internațional „Sigismund Toduță” - ediția a III-a, 16-22 Mai 2016 

Site

 

 

 enlightened ARHIVĂ

 • Simpozion MUZICĂ ŞI FILOSOFIE - Timp şi Timpi în Muzică, Cluj Napoca: 29-30 mai 2015, Academia de Muzica, Sala 11

 

 • Festivalul internațional ”Sigismund Toduță” (13-17 Mai 2015)

Manifestarea este dedicată memoriei compozitorului Sigismund Toduță, exponent al muzicii contemporane românești.

Obiectivul festivalului este de a reuni muzicologi, compozitori, dirijori și interpreți din toată lumea pentru a dezbate probleme de stilistică muzicală contemporană. Subcategoriile festivalului sunt:

- analize muzicale

- prezentarea compozițiilor proprii

- stiluri de interpretare în muzica contemporană

Program
 
 • Festivalul de Muzică Barocă "La Stravaganza", ediţia a IV-a (5-10 mai 2015)

Festivalul La Stravaganza îşi propune să promoveze interpretarea autentică a muzicii baroce, cu procedee interpretative bazate pe studiul vechilor tratate şi cu instrumente de epocă sau copii ale acestora. Pe lângă concertele susţinute de artişti români şi invitaţi din străinătate, festivalul găzduieşte cursuri de măiestrie susţinute de specialişti ai interpretării istoric informate şi un concurs de interpretare a muzicii de cameră baroce la care participă formaţii camerale din ţară şi din străinătate.

 • Festivalul internațional de muzică contemporană Cluj Modern, ediția a XI-a (18-24 aprilie 2015).

Fiecare seară poară un titlu ce mărturisește intențiile proiectului nostru artistic: Cluj a la carte – atractivă vitrină a creației compozitorilor clujeni din toate generațiile; Vox cum cordes – unde minunata împletitură sonoră a cvartetului de coarde se întrețese cu căldura vocii umane; Young is Modern – un dialog muzical internațional, în care ansamblul AdHOC va prezenta în primă audiție nouă lucrări semnate de tineri compozitori din Cluj, Basel, București, Budapesta și Berna; Jazz is Modern – prima prezență a jazzului pur-sânge în contextul festivalului; Axis Mundi via Paris, unde trioul clujean va colabora cu violoncelista Diana Ligeti de la Conservatorul Național Superior din Paris. Diana Ligeti (o ex-clujeancă cu care ne mândrim!) va apărea și ca solistă a concertului simfonic cu care Filarmonica “Transilvania” dirijată de maestrul Horia Andreescu va încheia în mod sărbătoresc festivalul (www.webcultura.ro/cluj-modern-2015)  

Site

 

 • Conferința Naţională cu Participare Internațională „Artă și Educație”

Comitetul ştiinţific şi Comitetul de organizare vă invită la cea de-a VII-a Conferinţă Naţională cu Participare Internațională Artă şi Educaţie a Academiei de Muzică Gheorghe Dima ce se va desfăşura în perioada 1-3 aprilie 2015, la Academia de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca, România.

Tema generală a acestei conferinţe este: Aptitudini-Învăţare-Competenţe

Obiectivul Conferinţei Artă şi Educaţie

Această conferinţă interdisciplinară își propune să se concentreze asupra împărtăşirii tendințelor relevante și a rezultatelor de cercetare, precum și prezentarea de experiențe practice în Artă și Educație. Prin urmare, proiectele pilot, aplicațiile și produsele vor fide asemenea, binevenite.

Site 

 

 • Festivalul Mozart, ediţia a XXV-a (4-11 decembrie 2015)

www.mozart-romania.ro

Printr-o fericită coincidenţă, cea de a 25-a ediţie a Festivalului Mozart, care va avea loc la Cluj-Napoca între 4 şi 11 decembrie 2015, se desfăşoară în anul în care Clujul a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului. Programul acestei ediţii jubiliare cuprinde două concerte simfonice, susţinute de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Transilvania”, două concerte camerale, Concursul de interpretare a Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart, un concert pentru copii şi un simpozion.

Oaspetele de onoare al celei de a 25-a ediţii a Festivalului este celebrul muzician american Robert Levin, pianist, muzicolog şi compozitor, profesor la Universitatea Harvard şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, printre care şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Alături de el va concerta pianista americană Ya Fei Chuang, de asemenea o solistă de renume internaţional. Cei doi oaspeţi vor susţine şi cursuri de măiestrie pentru tineri pianişti, la care participarea va fi gratuită.

O prezenţă mult aşteptată de publicul fidel al Festivalului este cea a tânărului Cvartet „Arcadia”, un produs al şcolii interpretative clujene, care în scurt timp, după ce a cucerit câteva premii întâi la cele mai prestigioase concursuri internaţionale, s-a impus ca una dintre cele mai apreciate formaţii de acest gen din întreaga lume, fiind acum invitat pe marile scene de concert din Europa, America şi Asia.

Opera, genul atât de îndrăgit de Mozart, îşi găseşte din nou locul în programul Festivalului, prin spectacolul Le nozze di Figaro, interpretat de colectivul Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

În concertul de deschidere, alături de Orchestra Filarmonicii „Transilvania”, va concerta tânărul violoncelist german de origine română Valentin Răduţiu, laureat al numeroase concursuri internaţionale. Concertul de închidere a festivalului, care îi va avea ca solişti pe Robert Levin şi Ya Fei Chuang, se va desfăşura sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, una din cele mai interesante personalităţi ale tinerei generaţii de dirijori români.

 

 • Conferința „Managementul prezentărilor interactive” susținută de Dna Lect.dr.ing. Teodora Chicioreanu de la Universitatea Politehnica București, Miercuri, 7 ianuarie 2015, ora 16, Sala 11. 

Afiș

 

 • Masterclass de muzică bizantină - susţinut de Prof.univ.dr. Achilleas G. CHALDAEAKES - titularul cursului de Muzicologie Bizantină la Departamentul de Studii Muzicale al Facultatii de Filosofie de la Universitatea Naţională şi Kapodistrială din Atena

Program

 

 • Conferinţâ susţinută de etnomuzicologul Victor A. Stoichiţă, cu titlul "Nu sunt vorbe la mişto (astea-s forţele NATO"Ironie şi jocuri relaţionale în cântările de manele -.17 octombrie, ora 18, în sala 11
     
 
Manelele sunt un gen muzical totodată popular şi controversat. Sunt asociate cu lucruri "imorale" printre care senzualitatea, îmbogăţirea dubioasă, mândria, şmecheria sau violenţa. Sunt asociate şi cu populaţia Romă (cu toate că datele disponibile tind să infirme această ipoteză). Aceste legături par deseori evidente în cuvintele cântecelor şi în iconografia înregistrărilor comercializate.  Aspectele sonore ale manelelor şi interacţiunile ascultătorilor la petreceri sunt însă rareori luate în considerare de comentatori.
Analiza propusă aici porneşte de la această perspectivă inversă.  Voi prezenta observaţii "de teren" făcute în Bucureşti în anii 2009-10, în special la cântările de manele "pe viu" (petreceri, restaurante, cluburi). Descrierea modurilor de cântare şi de interacţiune va aduce în discuţie noţiunile de (auto-)ironie şi de libertate. Acestea sunt factori importanţi în aprecierea amatorilor de manele. Pe lângă plăcerea muzicală "imediată" trăită de ascultători, ele cristalizează şi o problematică mai largă, legată de incertitudinile care parcurg societatea română în urma schimbării de regim politic şi economic.
 
Victor A. Stoichiţă este  cercetător la laboratorul de etnologie şi sociologie comparată a CNRS (Centre national de la recherche scientifique Paris). A studiat  conceptul de înşelătorie la lăutarii ţigani din România (Fabricants d'émotion, 2008). A întreprins apoi cercetări cu privire la virtuozitate, proprietatea intelectuală, ironie şi umor şi a publicat, în 2010, un manual de cântece ţigăneşti, în scop pedagogic (Chants Tsiganes de Roumanie, Cité de la Musique). Anul acesta, CNRS i-a acordat Medalia de Bronz.
 
 
 
 • Artă şi educaţie ediţia a VI-a, 2-4 aprilie 2014

Comitetul ştiinţific şi Comitetul de organizare vă invită la cea de-a VI-a Conferinţă Naţională cu Participare Internațională Artă şi Educaţie a Academiei de Muzică Gheorghe Dima ce se va desfăşura în perioada 2-4 aprilie 2014, la Academia de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca, România.

Tema generală a acestei conferinţe este: Muzică şi Mişcare.

Obiectivul Conferinţei Artă şi Educaţie

Această conferinţă interdisciplinară își propune să se concentreze asupra împărtăşirii tendințelor relevante și a rezultatelor de cercetare, precum și prezentarea de experiențe practice în Artă și Educație. Prin urmare, proiectele pilot, aplicațiile și produsele vor fi, de asemenea, binevenite.

Site conferinţă

 

 • Workshop Historical Musicology - Univ.Doz.Mag.Dr. Susana Zapke (Austria) - 25 aprilie 2014

 

 • Concurs internaţional de compoziţie "Sigismdund Toduţă" - ediţia I - 1 noiembrie 2013 - 17 mai 2014  

 

 • Workshop şi atelier de practică managerial artistică - 23 mai 2014

 

 • Bicentenar Verdi-Wagner - 10 octombrie 2013, orele 16-18.30, Sala 44 - cerc studenţesc de muzicologie

Program

 

 • Arta psaltică dincolo de teorie - 4-10 septembrie 2013

Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”, în parteneriat Mănăstirea Nicula, Grupul ”Sf. Ioan Damaschin” și Muzeul de Etnografic al Transilvaniei organizează în perioada 4-10 septembrie 2013 un Masterclass de muzică bizantină la Mănăstirea Nicula. Cursurile vor fi susținute de renumitul bizantinolog: prof. dr. DHC Gregorios Stathis (Atena) împreună cu asistenții săi, protopsalții: dr. Ioannis Liakos (Tesalonic ) și dr. Gregorios Anastasiou (Atena). La încheierea cursului (10 septembrie), prof. dr. DHC Gregorios Stathis va susține  la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sala ”Reduta”, conferința intitulată Fascinația artei muzicale bizantine - odinioară și întotdeauna, iar cursanții vor susține un concert de muzică bizantină, împreună cu cei doi invitați din Grecia, protopsalții dr. Ioannis Liakos și dr. Gregorios Anastasiou.

Program

 

Afiş

 

 • Festivalul internaţional de chitară Transilvania - 6-11 august 2013

Festivalul internațional de chitară Transilvania este un festival de chitară clasică ce are loc în mod anual, în luna august, la Cluj. Festivalul cuprinde două mari secțiuni: una de recitaluri (solo sau grup) și una competiționala. În paralel au loc cursuri de interpretare muzicală, conferințe, seminarii și expozitii de instrumente.

Site festival

Program

 

 • Festivalul internațional ”Sigismund Toduță” - 13-18 Mai 2013

Manifestarea este dedicată memoriei compozitorului Sigismund Toduță, exponent al muzicii contemporane românești.

Obiectivul festivalului este de a reuni muzicologi, compozitori, dirijori și interpreți din toată lumea pentru a dezbate probleme de stilistică muzicală contemporană. Subcategoriile festivalului sunt:

- analize muzicale

- prezentarea compozițiilor proprii

- stiluri de interpretare în muzica contemporană

Descarcă programul festivalului

 

 •          SIMPOSIUM MUZICĂ ŞI FILOSOFIE Ediţia a VII-a: 10-11 mai 2013

 

Tema: Forma muzicală între Structură şi Mesaj

Subteme:

1. Sintaxa aspecte structural-compoziţionale

   - Sintaxa muzicală şi gândirea formală

   - Logica tonală şi articularea formei

   - Organizare şi Ciclicitate

2. Semantica aspecte enunţiativ-hermeneutice

   - Idee, Enunţ, Temă

   - Variaţie, Dezvoltare, Tratare

   - Articularea Sensului şi Semnificaţiei în discursul muzical

3. Pragmatica aspecte interpretativ-expresive

   - Economie şi organicitate – problema memoriei

   - Gradaţii şi tranziţii – valorizare expresivă

   - Integrarea parametrilor expresivi în planul formei

 

Descarcă detaliile simpozionului

             

                 FESTIVALUL DE MUZICA CONTEMPORANA CLUJ MODERN Ediţia a X-a, 7 – 12 aprilie 2013

Cluj Modern a ajuns la cea de a zecea sa ediţie. Între 7 şi 12 aprilie 2013, Academia de Muzică “Gh. Dima” şi instituţiile de prestigiu ce i-au stat alături în munca de concepere a acestui eveniment – Filarmonica “Transilvania”, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Opera Română din Cluj, Societatea Culturală “Filarmonia”, Centrul Cultural Francez, Fundaţia “Sigismund Toduţă” – cu sprijinul generos al Primăriei şi Consiliului Municipal Cluj-Napoca şi a Consiliului Judeţean Cluj – invită publicul la o ediţie jubiliară proiectată ca o sărbătoare a Clujului muzical şi ca una din componentele artistice vii cu care oraşul nostru candidează la statutul de Capitală culturală europeană.

Pentru festivalul nostru bianual, zece ediţii înseamnă aproape două decenii, înseamnă deja istorie. Fondatorul festivalului, compozitorul membru al Academiei Române Cornel Ţăranu, poate privi cu satisfacţie în urmă la şiragul ediţiilor succesive, de la entuziasmul celei dintâi (1995) până la maturitatea ediţiilor din urmă, ce şi-au dobândit un loc bine definit în conştiinţa cetăţii, marcând – pentru o săptămână – un punct fierbinte pe harta muzicală a ţării.

În cele două decenii au crescut noi generaţii de compozitori şi interpreţi, ce aduc suflul proaspăt al sensibilităţii şi măiestriei lor, racordate la ritmul actualităţii; prezenţa lor în programele festivalului s-a făcut simţită în mod benefic. Poarta festivalului a fost mereu deschisă spre orizonturile creaţiei româneşti şi universale. S-a consolidat ideea dialogului cu tradiţia modernităţii – programarea unor creaţii majore ale secolului XX. Ultimele ediţii au consacrat festivalul şi ca un loc de dezbatere a ideilor, prin simpozionul internaţional ce propune mereu tematici incitante, aducând la aceeaşi masă creatori, muzicologi, interpreţi.

Cu un repertoriu bogat şi o paletă stilistică multicoloră, cu o susţinută prezenţă componistică şi interpretativă clujeană, căreia i se adaugă oaspeţi prestigioşi din ţară şi din străinătate – Elveţia, Franţa, Republica Modova, Italia – ediţia jubiliară Cluj Modern îşi reafirmă locul aparte în peisajul cultural naţional şi internaţional ca un eveniment al creativităţii, modernităţii, dialogului, invenţiei şi colaborării.

Site festival

 

Conferința internațională ”Artă și Educație” - 3-5 aprilie 2013

Tematica acestei conferințe se axează pe problematica educației muzicale. Participanții, elita academică și alți cercetători, se întâlnesc anual, la începutul lunii aprilie, sub egida RoSME, cu scopul realizării unor schimburi de informații și dezbateri în domeniul educației muzicale. Obiectivul celei de-a V-a ediții a Conferinței Internaționale Artă și Educație – Competențe pentru cariera didactică este de a propune un forum, în cadrul căruia să aibă loc schimburi de idei, cercetări, studii de caz și elaborări ale metodologiilor specifice. În ideea concretizării, un atelier de didactică muzicală și două simpozioane vor prezenta exerciții interactive de predare, experimentând metode pedagogice practice, destinate tuturor etapelor de educație muzicală și „învățământului la distanță” aplicat acestui domeniu.

Site conferinţă

 

           "Vocea cântată-perspective medicale şi artistice" -16 aprilie 2013, Simpozion organizat cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Vocii

Simpozionul  "Vocea cântată-perspective medicale şi artistice", organizat în colaborare cu Clinica ORL Cluj,  face parte dintr-un şir de  manifestări dedicate Zilei Mondiale a Vocii.

Această celebrare are rolul de a atrage atenţia asupra problemelor vocale şi a importanţei crescânde a vocii în viaţa socială şi profesională a fiecărui individ, în special a profesioniştilor vocali. Profesioniştii vocali sunt acele persoane a căror activitate depinde de utilizarea  eficientă a vocii. Cântăreţii sunt încadraţi în categoria profesioniştilor vocali de elită, la care problemele vocale, chiar minore,  pot avea efecte negative asupra capacităţii de a-şi desfăşura activitatea profesională. Simpozionul îşi propune o dezbatere pe tema prevenirii problemelor vocale printr-o mai bună cunoaştere a mecanismelor de producere a vocii, a modului de emisie vocală şi a modalităţilor de recuperare. 

Descarcă detaliile simpozionului

 

”Tudor Jarda - viața și opera” - 6 octombrie 2012

Simpozionul „Tudor Jarda – Viața și opera” face parte dintr-un șir de manifestării științifice dedicate aniversării a 90 de ani de la naşterea compozitorului.

Alături de prelegerile teoretice sărbătoarea va mai cuprinde concerte, spectacole de muzică populară românească, expoziție de artă plastică, recital de  arii, lieduri și coruri din opere românești, lucrări care au consitutit sursa de inspirație pentru opera Maestrului.

Detaliile simpozionului

Descarcă programul simpozionului

 

„Sandor Vegh și interpretarea mozartiană” - 11 decembrie 2012

Simpozionul este organizat cu prilejul aniversării a 100 de ani a marelui muzician originar din Cluj. Sunt invitați să participe muzicienii care au avut privilegiul de a participa la cursurile lui şi membri ai orchestrei Camerata Salzburg.

Descarcă detaliile simpozionului

 

Concurs Național de Analiză Contemporană - 2013

Regulament

Formular de înscriere

Şablon tehnoredactare

 

Partituri

Cristian Bence Muk, Momente memorabile din viaţa lui B. - pdf.    legendă   

audio

înregistrare din concert

 

Şerban Marcu, Cinci madrigale pe versuri de E.M.S - pdf.    

audio

înregistrare din concert

 

Răzvan Metea, Esenţa incoruptibilă - pdf.    

audio p.I şi p II      

audio p.III

audio p.IV şi V

înregistrare din concert

 

Ciprian Pop, Tablouri- pdf.    

audio Râul

audio Toamna murind

audio Decembre

audio Apune soarele

înregistrare din concert

 

Concurs Național de Analiză Contemporană - Noiembrie 2012

Concursul este organizat în cadrul proiectului de cercetare de tip TE, Impactul artistico-social al creaţiei muzicale contemporane în secolul al XXI-lea prin prisma relaţiei creator-interpret-public consumator (director de proiect: lect. univ. dr. Cristian Bence-Muk), finanțat de către C.N.C.S.I.S. și U.E.F.I.S.C.S.U prin contract nr.5/5.08.2010. Proiectul de cercetare mai sus menționat are prevăzută o durată de desfășurare de 36 luni (august 2010 - iulie 2013) și presupune organizarea primelor 3 ediții ale concursului de analiză muzicală contemporană.

Concursul se adresează în special tinerilor muzicologi, studenţi la studii universitare de licenţă, masterat sau doctorat, dar se pot înscrie și studenți de la alte specializări, cum ar fi: Pedagogie muzicală, Compoziție, Interpretare, etc.

Descarcă detaliile concursului

Program de sală

Formular de înscriere

Şablon de redactare a lucrării

NOU Rezultatele concursului

Data limită pentru înscrierea în concurs a fost amânată pentru luni, 5 noiembrie 2012. Vă așteptăm cu drag.

 

Cristian Bence-Muk - 21.12.2012:

descarcă partitura

Vă rugăm să descărcați de pe site varianta nouă a partiturii 21.12.2012; corecturile de editare vizează măsura 5 - clarinet, măsura 69 - vioara a II-a și măsura 72 - violă. (Partitura este notată în Do). Vă mulțumim pentru înțelegere.

descarcă legenda

descarcă versiunea audio

audio - concert: Răzvan Poptean - clarinet, Cvartetul Arcadia

video - concert

Ciprian Gabriel Pop - Ludus Cvintetix:

descarcă partitura

descarcă versiunea audio

audio - concert: Răzvan Poptean - clarinet, Cvartetul Arcadia

video - concert

Şerban Marcu - 5 bagatele pentru clarinet şi cvartet de coarde:

descarcă partitura

descarcă versiunea audio  

audio - concert: Răzvan Poptean - clarinet, Cvartetul Arcadia

video - concert

Răzvan Metea - Umbra răstimpului:

descarcă partitura

descarcă versiunea audio partea I   partea a II-a   partea a III-a

audio - concert: Răzvan Poptean - clarinet, Cvartetul Arcadia

video - concert

În cazul în care aţi descărcat partiturile de mai sus înainte de 22 octombrie 2012 vă rugăm să luaţi în considerare noile fişiere ce cuprind anumite modificari. Vă mulţumim pentru înţelegere.

 

 

Concurs de compoziție pentru elevi - Noiembrie 2012

Concursul se adresează elevilor claselor V - XII din cadrul Liceelor de Muzică din România. Competiția este organizată în cadrul proiectului de cercetare de tip TE, Impactul artistico-social al creaţiei muzicale contemporane în secolul al XXI-lea prin prisma relaţiei creator-interpret-public consumator (director de proiect: lect. univ. dr. Cristian Bence-Muk), finanțat de către C.N.C.S.I.S. și U.E.F.I.S.C.S.U prin contract nr.5/5.08.2010.

Descarcă detaliile concursului

Rezultatele concursului NOU

 

enlightened CURSURI DE MĂIESTRIE/FORMARE

Identităţi muzicale în Provincia Autonomă Bolzano, Italia, în context multicultural şi plurilingvistic european contemporan - 6 Noiembrie 2012 - workshop realizat în cadrul proiectului „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale”, cofinanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, contractul de finanţare nr. POSDRU/89/1.5/S/59758

Workshop-ul, cu prezentare multimedia, va avea un caracter interactiv şi va releva mai multe aspecte ale vieţii muzicale din Provincia Autonomă Bolzano, Italia, în contextul multilingvistic şi multicultural regional, provincial şi local: 1) orientări principale privind tipurile, modelele, organizarea şi direcţiile învăţământului muzical; 2) tendinţe şi metodologii ale cercetării etnomuzicologice; 3) aspecte ale promovării şi valorificării culturii muzicale tradiţionale; 4) cultură naţională şi identitate spirituală.

Vor fi prezentate mai multe tipuri de instituţii muzicale: 1) instituţii de învăţământ superior muzical (cu date privind cifrele de şcolarizare, ariile curriculare şi programele de studii, infrastructură); 2) arhive de muzică tradiţională (cu detalii privind arhivarea, cercetarea şi valorificarea folclorului muzical); 3) instituţii muzicale de caracter asociativ (cu elemente privind conservarea, transmiterea şi promovarea culturii muzicale tradiţionale). Vor fi prezentate şi comentate exemple şi eşantioane reprezentative ale muzicii şi dansurilor tradiţionale din Provincia Autonomă Bolzano, Italia.

Manifestarea va fi coordonată de Dr.CONSTANTIN SECARĂ (descarcă CV)