Prima Pagina / Creaţie şi cercetare / Activităţi artistice / Festivaluri

Festivaluri

 

Festivalul de Muzică Contemporană CLUJ MODERN, ediția a XII-a

22-28 aprilie 2017

Ediția a douăsprezecea a Festivalului Cluj Modern își propune să continue seria de succese crescânde a ultimelor ediții, ce i-au consolidat locul de reper pe harta culturală a țării, cu bune ecouri și peste graniță.

Oferta repertorială a ediției – una din principalele mize ale unei asemenea manifestări – este variată, inventivă, deschisă unui fertil dialog local-național-universal în creația muzicală. Se remarcă programul DIASPORA – Between Energy and Nostalgy, un sensibil barometru al prezențelor creative românești disipate în centre de mare anvergură și tradiție culturală ale străinătății – Berlin, Viena, Paris, Montreal, Helsinki, Heidelberg, Los Angeles – dar și paradoxala „străinătate” a Chișinăului.

Un alt program tematic cu tentă insolită este intitulat „Etnohorloghion”, în care un repertoriu coral de factură moderă cu inspirație din folclor se intersectează cu piese avangardiste pentru percuție solo, conținând la rândul lor aluzii folclorice.

Sunt prezentate lucrări devenite repere clasice ale înnoirii de limbaj și stil ale contemporaneității precum Cvartetul nr. 2 de Arnold Schoenberg sau celebra Ofrandă victimelor Hiroșimei de Krzystof Penderecki – dar și lucrări în primă audiție mondială al unor compozitori români - Cornel Țăranu, Ciprian Pop, Cristian Bence-Muk – sau străini - Miklós Csemiczky (Ungaria).

Manifestarea și-a asigurat colaborare unor forțe interpretative clujene de cel mai înalt nivel: Cvartetul Transilvan, Corul de cameră Cappella Transyilvanica, Cvartetul Arcadia, Ansamblul de muzică contemporană AdHOC dirijat de Matei Pop, percuționistul virtuoz Mircea Ardeleanu. Nu lipsesc artiști invitați din străinătate – Green Things Ensemble din Viena, soprana Julia Sitkovetsky din Germania.

Parteneriatul tradițional cu Filarmonica „Transilvania”  prilejuiește și în această ediție altitudinea unui regal vocal-simfonic a Orchestrei și Corului Filarmoncii, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, având ca solist pe reputatul saxofonist parizian Daniel Kientzy.

Nu va lipsi nici în această ediție o zi consacrată reflecției, analizei și schimbului de idei prilejuite de simpozionul internațional ce-l va avea ca oaspete pe muzicologul american dr. William Kinderman de la University of Illinois, S.U.A.

***

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

 

Festivalul de Muzică Barocă LA STRAVAGANZA, ediția a V-a

9-15 mai 2017

Festivalul „La Stravaganza” promovează interpretarea autentică a muzicii baroce, cu procedee interpretative bazate pe studiul vechilor tratate şi cu instrumente de epocă sau copii ale acestora. Cele patru ediţii anterioare s-au bucurat de un succes veritabil pe toate planurile, atât audienţa la concerte, cât şi calitatea concursului, participarea la cursurile de măiestrie şi, nu în ultimul rând, ocazia valoroasă a întâlnirii între specialişti ai domeniului şi a acestora cu publicul larg, justificând reeditarea bianuala a festivalului. Festivalul din 2017 cuprinde concerte, prelegeri pe tema instrumentelor muzicale din Baroc, un concurs de interpretare şi patru cursuri de măiestrie, bucurându-se de participarea unor artişti internaţionali specializaţi în interpretarea barocă: Jocelyne şi Ingomar Rainer (AT), Dora Kiraly (NL), Agnes Ratko (HU), Soma Salat-Zakarias, Matyas Bartha (CH), Nihan Atalay (TR).

 

CLUJ ENSEMBLE! Dima Music School

17-25 septembrie 2017

Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca îşi propune organizarea unei academii muzicale în centrul oraşului, oferind cursuri de măiestrie susţinute de muzicieni şi specialişti valoroşi, o conferinţă internaţională de muzicologie, dar şi o stagiune de concerte şi recitaluri publicului clujean. Patru module de cursuri teoretice şi aplicative se vor adresa tinerilor muzicologi, compozitori, interpreţi instrumentişti sau interpreţi vocali. Publicul larg va putea participa la 11 concerte/spectacole susţinute de invitaţi, studenţii cursurilor şi ansambluri locale.

 

Festivalul Internațional Mozart

17-24 noiembrie 2017

Festivalul Internațional Mozart își propune să promoveze muzica genialului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart și în general muzica clasică, conferind astfel un plus de calitate vieții culturale clujene. De asemenea, prin concursul de interpretare și cursurile de măiestrie susținute de artiști renumiți, oaspeți ai Festivalului, manifestarea contribuie la educarea tinerilor care își propun să devină muzicieni profesioniști. Publicul meloman are posibilitatea să audieze opere celebre, alături de lucrări mai puțin cunoscute din creația mozartiană, în interpretări remarcabile ale unor artiști renumiți din țară și din străinătate. Dar Festivalul promovează și tineri de mare talent aflați la început de carieră. Ediția a 27-a a Festivalului Mozart cuprinde două concerte simfonice, un spectacol de operă, trei concerte camerale, un concurs de canto și un simpozion.

www.mozart-romania.ro