Prima Pagina / Creaţie şi cercetare / Activităţi artistice / Evenimente

Evenimente

Academia Sighişoara

Asociaţia Cultura Viva din Berna şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca fac pregătiri pentru cea de-a XXIII-a ediţie a Academiei Sighişoara, programată în intervalul 1-14 august 2016, ocazie cu care organizează noi concerte de promovare, de această dată la Cluj-Napoca şi Sighişoara. Astfel, în luna noiembrie Academia Sighişoara va oferi publicului clujean un recital cameral intitulat ARMONII CONTEMPORANE, susţinut de două formaţii camerale ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi anume ansamblul AdHOC (format din Aurelian Băcan – clarinet, Eva Butean – pian, Radu Dunca – vioară, Ovidiu Costea – violă, Vlad Raţiu - violoncel) şi ansamblul de clarinete CLARINETFEST (format din Emese Madarás, Flavius Trif, Răzvan Ciorbea, Aurelian Băcan, Victor Tobac, Mihai Toader). Evenimentul va avea loc marţi, 17 noiembrie 2015, ora 19, în studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, strada Ion I.C. Brătianu, nr. 25.

Programul concertului ARMONII CONTEMPORANE este unul inedit, cuprinzând lucrări moderne, unele dintre ele fiind în primă audiţie absolută. Acesta este alcătuit din: Carillon nocturne de George Enescu, Sonata pentru clarinet şi pian de George Balint, Sonorităţi şi clopoţei albaştri pentru vioară solo de Vlad Ulpiu, Dansuri româneşti pentru vioară şi pian de Béla Bartók, Ricorrenze pentru trio de coarde de Adrian Pop, Fum pentru clarinet solo de Doina Rotaru şi Fatum pentru ansamblu de clarinete de Nicolae Brînduş.

Începând cu ediţia 2014, Academia Sighişoara este co-finanţată, pentru trei ani consecutivi, de Elveţia prin intermediul Programului de Cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse; primele 20 de ediţii anterioare ale Academiei Sighişoara, susținute prin inițiativa și strădania admirabilă a Asociației Cultura Viva Sighișoara din Berna, au beneficiat în special de suportul şi generozitatea oamenilor de afaceri elveţieni din România.

Compozitorul Adrian Pop, coordonator de proiect din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sintetizează: „Academia Sighişoara este un proiect cu tradiţie într-un oraş-minune, în care tradiţia este însuşi duhul locului. Arhitectura burgului Sighişoara, în care parfumul medieval şi-a aflat parcă temeiuri miraculoase, rezonează vară de vară de sunetul muzicii clasice: întâlnirea tinerilor cu maeştrii de-a lungul a două săptămâni de august e un minunat prilej de conlucrare şi admiraţie, de împărtăşire a tainelor interpretării şi creaţiei muzicale, de trăire şi autodepăşire prin artă. Concertele maeştrilor şi cele ale tinerilor răsfaţă publicul tot mai receptiv al Sighişoarei şi al celor veniţi special spre a se bucura de muzică şi atmosferă.”

În anul 2015, în cadrul cursurilor de vară de la Sighişoara au participat 59 de tineri muzicieni din ţară şi străinătate, luând contact cu profesori şi interpreţi de renume mondial, asistând la concerte de înaltă ţinută artistică, iar la finalul acestei perioade susţinând ei înșiși concerte, ca rod al muncii din cele două săptămâni muzicale.

 

Festivalul „Musica Suprimata”

În căutarea compozitorilor pierduţi - Norbert von Hannenheim

   În perioada 6–8 noiembrie va avea loc cea de-a patra ediţie a Festivalului „Musica Suprimata”, manifestare organizată de către Asociaţia cu acelaşi nume din Germania, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.
     Evenimentul aduce în atenţia publicului lucrările compozitorilor persecutaţi din motive ideologice sau ucişi în lagărele de concentrare de către regimurile totalitare. Printre aceştia este şi sibianul Norbert von Hannenheim (1898–1945), unul dintre cei mai importanţi discipoli ai celebrului compozitor avangardist Arnold Schönberg. Ediţia din acest an a Festivalului îi este dedicată, desfăşurându-se cu ocazia comemorării a 70 de ani de la moartea sa.

 

PROGRAM

Vineri, 6 noiembrie 2015

ora 10:00, Sala Vasile Herman

SIMPOZION

ora 15.15 Concert comentat, Prof. Dr. Siegfried Mauser alături de Amélie Sandmann (soprană) - Sonatele lui Norbert von Hannenheim

ora 16.15 Moritz Ernst (pian) în dialog cu Prof. Dr. Ludwig Holtmeier - Cele două versiuni ale Sonatei pentru pian, nr. 4


 

CONCERTE 
INTRAREA ESTE LIBERĂ

Sâmbātā, 7 noiembrie 2015

ora 16:00, Studioul de concerte

CONCERT CAMERAL

Marianne Boettcher - vioară (Germania)
Wolfgang Boettcher - violoncel ( Germania)

 

N. von Hannenheim: Duo pentru vioară și violă, transpus de Wolfgang Boettcher, Duo pentru vioară și violoncel (p.a.a.)
G. Iranyi: Duo 2015 (p.a.a.)
T. Mansurian: Cappriccio pentru violoncel solo
V. Dinescu: Satya 1, pentru vioară solo
Ernst Toch: Divertimento pentru vioară și violoncel

 

ora 17.00, Studioul de concerte

RECITAL DE PIAN

Moritz Ernst (Germania)
 

A. Schönberg: 6 piese mici, pentru pian, op.1
N. von Hannenheim: Sonata pentru pian, nr. 6
C. Ţăranu Sonata pentru pian
V. Ullmann: Variațiuni și fugă dublă, op.3a

 

ora 18.00, Studioul de concerte

CONCERT CAMERAL

Barna Kobori - vioară (Germania)
Georg Hamann - violă (Germania)
Christophe Pantillon - violoncel (Germania)
Aurelia Vişovan - pian

N. von Hannenheim: Trio de coarde
G. Iranyi: Trio de coarde
N. von Hannenheim: Sonata pentru violă și pian, Nr. 1
H. Krása: Passacaglia și Fuga pentru trio de coarde

 

 

Duminică, 8 noiembrie 2015

ora 11:00, Studioul de concerte

RECITAL DE LIEDURI

Irena Troupová - soprană (Cehia)
Jan Dušek - pian (Cehia)

N. von Hannenheim: Trei lieduri (Max Dauthendey)
A. Pop: Cinci lieduri (Rainer Maria Rilke)
A. Berg: Sonata monopartită pentru pian, op. 1; Patru lieduri, op. 2
Fr. Poulenc: "La courte paille", 7 chansons de Maurice Carème"; "Les Soirées de Nazelles" pour piano
V. Ullman: Sonnets de Louïze Labé op. 34