Prima Pagina / Creaţie şi cercetare / Activităţi artistice / Concursuri

Concursuri

 

Concursul Internațional de Compoziție SIGISMUND TODUȚĂ

17 aprilie 2017 - termen de înscriere a lucrărilor

Prima ediție a Concursului Internațional de Compoziție „Sigismund Toduță” (2015) a avut ca temă o lucrare pentru orgă. Pentru a II-a ediție, instrumentul special ales a fost harpa, apreciată în mod deosebit de Sigismund Toduță. În consecință, lucrarea compusă în mod special pentru acest concurs va fi un trio pentru harpă și alte două instrumente la alegere Jurizarea va fi făcută de compozitori reputați din România și străinătate, dar și de interpreți la harpă. Anunțarea premiilor va fi făcută în 17 mai, data nașterii compozitorului Sigismund Toduță, ocazie cu care publicul clujean va fi invitat la un recital cameral cu lucrări de Sigismund Toduță și alți compozitori ai Școlii Clujene. Pe lângă concursul de compoziție și recital, proiectul include și publicarea lucrărilor câștigătoare la ediția anterioară, cât și culegerea lucrărilor pentru harpă de Sigismund Toduță.

 

Concursul de Muzică de Cameră DUO PIANISTIC, ediția a IX-a

21 aprilie 2017

Concursul “Duo Pianistic” a fost înființat sub egida AMGD - Cluj în anul 2009, din dorința pianistelor Vera Negreanu și Mihaela Gavriș de a promova repertoriul pentru douǎ piane din literatura muzicalǎ universalǎ și romaneascǎ, stimulând astfel interesul compozitorilor și interpreților pentru acest gen de exprimare artisticǎ. Potrivit specificului formației camerale, concursul este conceput în ideea unui multiplu binom: compozitor/interpret, universal/românesc, repertoriu opțional/repertoriu impus, limbaj muzical consacrat/limbaj contemporan sunt coordonatele acestei manifestǎri artistice care oferǎ studenților participanți o experiențǎ interpretativă de excepție. Un element special al concursului îl reprezintă parteneriatul cu o filarmonică de prestigiu care oferă formaţiei câştigătoare şansa de a fi inclusă în stagiunea 2017-2018 a acesteia.

 

Concursul de Compoziție LIVIU COMES

2 mai 2017 - termen de înscriere a lucrărilor

Concursul se adresează tinerilor compozitori, studenți la studii universitare de licență, masterat sau doctorat. Concursul are ca obiect lucrări instrumentale destinate muzicienilor tineri, aflați în curs de formare în cadrul ciclurilor de învățământ muzical gimnazial sau liceal. Concurenții vor adecva gradul de dificultate al lucrărilor la nivelul tehnic al elevilor din ciclurile școlare menționate, cu indicarea pe prima pagină a partiturii a ciclului căreia se adresează (gimnazial respectiv liceal). Ediția a IX-a a concursului are ca tematică percuția.

 

Concursul de Interpretare Muzicală La Stravaganza

9-15 mai 2017

Curentul interpretării „informate istoric” (Historically Informed Performance Practice) se bazează pe studiul tratatelor şi instrumentelor de epocă, pentru a recrea muzica trecutului într-o manieră cât mai apropiată de original, de felul în care a fost ea înţeleasă atunci. Acest curent prinde tot mai mult teren, atât în Europa Occidentală, unde a luat naştere de mai bine de cinci decenii, cât şi in Europa de Est, unde răspândirea sa ţine de trecutul mai recent. Şi pe celelalte continente, criteriile istorice definesc într-o măsură din ce în ce mai mare interpretarea muzicii vechi. În acest context, Concursul de Muzică Barocă „La Stravaganza” pentru ansambluri camerale are menirea de a stimula tânăra generaţie în a-şi însuşi cunoştinţele şi aptitudinile interpretative necesare pentru abordarea repertoriului baroc în condiţii de acurateţe stilistică. Concursul se desfăşoară în cadrul Festivalului de Muzică Barocă „La Stravaganza”, organizat bienal la Cluj.

***

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Concursul Internațional de Muzică GHEORGHE DIMA, ediția a XVI-a

9-15 iulie 2017

Cu un istoric impresionant şi confirmarea adusă de ultimele ediţii, Concursul "Gheorghe Dima" continuă să reprezinte una dintre competiţiile muzicale cele mai importante din ţară. Înfiinţată în 1984 de către Academia de Muzică din Cluj-Napoca, competiţia s-a derulat timp de douăsprezece ediţii înainte de a fi reluată cu succes treisprezece ani mai târziu și organizată de Asociația Culturală ”Notes&Ties” începând cu anul 2013. Ultimele trei ediții au constituit un salt în ce priveşte amploarea competiţiei, cu participarea în juriu a unora dintre cei mai mari interpreţi ai momentului la nivel mondial şi cu o largă participare internațională. La cea de-a XV-a ediţie a concursului (2015), au participat 121 de muzicieni din întreaga lume (România, SUA, Italia, Ungaria, Germania, Elveţia, Columbia, Spania, Japonia, etc.). Pe lângă experiența competițională, concursul oferă concerte excepționale pentru publicul larg și cursuri de măiestrie și expoziții de instrumente pentru concurenți.

www.concursdima.ro

***

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

 

 

Arhivă concursuri 2012-2013 / 2013-2014 / 2014-2015